Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

Ξένες ιστοσελίδες παρουσιάζουν με τούρκικα ονόματα Ελληνικά χωριά και περιοχές της Ελλάδας

Άλλο πάλι και τούτο! Σε μεγάλες ιστοσελίδες του εξωτερικού, όλα τα χωριά της Ελλάδος ονοματίζονται ΚΥΡΙΩΣ με τουρκικά ονόματα. Οι μετονομασίες, ή καλύτερα, οι μεμετ-ονομασίες αυτές είναι αδιάφορες για τους αδιάφορους, ανούσιες για τους εφησυχασμένους, ελπιδοφόρες για τους εχθρούς μας και σημαντικές για τους γνωρίζοντες. Το θέμα δεν είναι αθώο όπως κατ’ αρχάς φαίνεται, γιατί έτσι «αθώα» άλλαξε την ονομασία της Vardarska σε Macedonia ο ηγέτης της Νοτιοσλαβίας (Γιουγκοσλαβία) Ιωσήφ Μπρος, γνωστός ως Τίτο, και τα αποτελέσματα τα ζούμε τώρα.

Σε μεγάλη λοιπόν ιστοσελίδα του εξωτερικού, η οποία παρέχει χάρτες, εύρεση πορειών, διευθύνσεων κλπ, όλα τα χωριά της Ελλάδος εμφανίζονται κυρίως με τούρκικα ονόματα. Για να γίνει σαφές αυτό θα παρθεί ως υπόδειγμα το χωριό Νέο Περιβόλι που βρίσκεται κοντά στη Λάρισα, και αυτό γιατί έχει έντονα τούρκικο όνομα. Το Νέο Περιβόλι πριν από το 1927 ονομαζόταν Αμπντουλάρ (Abdular). Όταν κάποιος πληκτρολογήσει στην ιστοσελίδα αυτή ότι ψάχνει το χωριό «Νέο Περιβόλι» ή «Νέον Περιβόλιον» θα δει τον παρακάτω πίνακα.



Όπως φαίνεται στον πίνακα, μόνο το χωριό Αρμένιο εμφανίζεται με ελληνική ονομασία, το οποίο όμως εμφανίζεται και με την τούρκικη, είναι το Γκερλί (Gerli). Η ιστοσελίδα παρέχει πίνακες με «πόλεις», εννοούνται χωριά, που βρίσκονται κοντά στο Νέο Περιβόλι το οποίο αναφέρει και ως Αμπντουλάρ (Abdular), αλλά και κοντά στα χωριά, Αλίτσι (Alitsi) που είναι οι Κοκκίνες, Χατζημπαϊράκ (Haji Bairaki) που είναι τα Μύρα, Σουφλάρ (Suflar) που είναι το Χειμάδιον και Τσουλάρ (Chular) που είναι η Μελία!

Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και σε μια άλλη μεγάλη ιστοσελίδα πρόγνωσης του καιρού. Μας δείχνει τον καιρό στο Αμπντουλάρ, αλλά υπάρχει και ένας πίνακας με τα χωριά που βρίσκονται κοντά στο Abdular!!!


Και εδώ παρατηρείται το ίδιο ακριβώς φαινόμενο. Οι περισσότερες ονομασίες των χωριών που βρίσκονται κοντά στο Νέο Περιβόλι είναι στα τούρκικα. Πρέπει να τονισθεί ότι δεν συμβαίνει κάτι αντίστοιχο στις ελληνικές περιοχές που τώρα ανήκουν στην Τουρκία. Αν πληκτρολογήσει κανείς ένα τούρκικο χωριό στις ελληνικές περιοχές της Τουρκίας, οι ιστοσελίδες αυτές, δεν θα δώσουν ούτε ένα ελληνικό τοπωνύμιο. Θα δώσουν μόνο ονόματα σημαντικών αρχαίων ελληνικών πόλεων π.χ. Έφεσος.

Τέλος, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η Κρήτη αναγράφεται στην ιταλική έκδοση των ειδήσεων της google ως Εγιαλέτι (είδος τουρκικής διοίκησης).


Οι ιδιοκτήτες των ιστοσελίδων παρουσιάζουν τούρκικα ονόματα γιατί εξυπηρετούν κάποιον σκοπό. Οι ίδιοι μπορεί να μην γνωρίζουν ποιος είναι αυτός, αλλά σίγουρα τον γνωρίζουν αυτοί από τους οποίους παίρνουν διαταγές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου