Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

Κίνα: Απαγορεύθηκαν οι μπούρκες στην μεγαλύτερη Μουσουλμανική πόλη

Οι Κινεζικές αρχές απαγόρευσαν στις γυναίκες της Urumqi, της πόλης – πρωτεύουσας της Xinjiang, μιας αυτόνομης δυτικής επαρχίας όπου οι Μουσουλμάνοι καταλαμβάνουν περίπου το ήμισυ του συνολικού πληθυσμού – να φορούν μπούρκες σε δημόσιους χώρους, σύμφωνα με σύντομο δημοσίευμα κρατικής ιστοσελίδας, της Tianshan News.

Οι τοπικοί νομοθέτες της Urumqi πρότειναν την σχετική απαγόρευση τον Δεκέμβριο, και πλέον το νομοθετικό σώμα της επαρχίας ενέκρινε τη συγκεκριμένη απαγόρευση.

Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο πότε θα ξεκινήσει να ισχύει η απαγόρευση. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν μονάχα ότι πρόκειται να εφαρμοσθεί έπειτα από την αναμόρφωσή της, ώστε να ικανοποιήσει συγκεκριμένα αιτήματα έπειτα από συνάντηση διαβούλευσης που έλαβε χώρα το Σαββατοκύριακο.

Πάντως, αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι κινήσεις όπως η συγκεκριμένη αναμένεται να απομονώσουν και να αποκλείσουν ακόμη περισσότερο την μειονοτική ομάδα των Ουιγούρων, που νιώθουν ότι ο πολιτισμός, η κουλτούρα και η οικονομική τους ευημερία έχει ανατραπεί πλήρως από τους Κινέζους Χαν.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από τη στιγμή που μία ομάδα Ουιγούρων Μουσουλμάνων πραγματοποίησε δολοφονική επίθεση σε σιδηροδρομικό σταθμό της περιοχής Kunming τον περασμένο Μάρτη, οι Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν αυστηροποιήσει τους περιορισμούς και έχουν εντείνει τις απαγορεύσεις κατά μίας ομάδας που αντιμετωπίζεται ως πιθανώς εξτρεμιστική.

Οι αξιωματούχοι της Xinjiang εν συνεχεία προχώρησαν στο να απαγορεύσουν από τους μαθητές και τους δημοσίους υπαλλήλους να νηστεύσουν κατά τη διάρκεια του Ραμαζανίου, και οι αρχές της πόλης Karamy της Xinjiang απαγόρευσαν τις μπούρκες, τα niqabs και τα hijabs.

Παρά την επιβολή αυτών των μέτρων οι επιθέσεις και οι συγκρούσεις στις οποίες συμμετέχουν Ουιγούροι έχουν αυξηθεί. Σήμερα, αστυνομικοί στην Κομητεία Shule, πλησίον της Kashgar, πυροβόλησαν κατά έξι επιτιθέμενων που φέρονται ότι προσπάθησαν να πυροδοτήσουν σειρά εκρηκτικών. Τον Αύγουστο, ένοπλοι επιτέθηκαν κατά της αστυνομίας, των κατοίκων και των αξιωματούχων στην κομητεία Shache, αφήνοντας πίσω τους σχεδόν 100 νεκρούς.

Σύμφωνα με το κινεζικό κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Xinhua: «οι μπούρκες δεν αποτελούν παραδοσιακές φορεσιές για τις Ουιγούρες γυναίκες.. Η απαγόρευση εκλαμβάνεται ως μια προσπάθεια να περιορισθεί ο αυξανόμενος εξτρεμισμός που εξανάγκασε τις συγκεκριμένες γυναίκες να εγκαταλείψουν τις πολύχρωμες παραδοσιακές φορεσιές τους και να φορέσουν μαύρες μπούρκες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου